Hans Peter Conrad

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
22/03/1898
Geboorteplaats:
Sonderborg, Denemarken

Informatie legerdienst

Land:
Duitse Keizerrijk
Strijdmacht:
Deutsches Heer

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
04/10/1917
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
19

Begraafplaats of gedenkplaats

Er is geen begraafplaats of gedenkplaats bekend van deze militair.

Points of interest 1

#1 Geboorteplaats

Mijn verhaal

Hans Peter Conrad werd geboren op 22 maart 1898 te Sønderborg , een gemeente in het zuiden van Denemarken aan de grens met Duitsland. Hij was de zoon van transporteur Hans Iver Conrad en zijn echtgenote Catharine Marie F. Petersen. Toen hij toetrad bij het Duitse leger, werd hij ondergebracht bij het Reserve-Infanterie Regiment nr. 212, 11de compagnie. Daar behaalt hij de rang van Leutnant Fähnrich.

De geallieerden zijn er van overtuigd dat de inname van de heuvelrug bij Broodseinde beslissend wordt voor hun Vlaams offensief. De inname wordt aanvankelijk ingepland op 6 oktober. Maar met het naderende herfstweer en een hoger risico op slecht weer wordt de aanval twee dagen vervroegd. Bij Zonnebeke ligt de Flandern I-Stellung in volle zicht van de tegenstander. Dat maakt het aanvoeren van troepen en materiaal uiterst moeilijk. De Duitse legerleiding ziet zich genoodzaakt tot drastische maatregelen: een grote tegenaanval in Zonnebeke die Unternehmung Höhensturm wordt gedoopt. De operatie draait uit op een catastrofe. Honderden Duitsers vinden de dood en een veelvoud wordt krijgsgevangen of gewond afgevoerd.

Al op 30 september verkennen officieren van RIR212 de linies bij Zonnebeke en doen ze observaties ter voorbereiding van Höhensturm. De aanval zelf stond enkele dagen later gepland, op wat dezelfde dag zou blijken als het offensief dat de geallieerden planden. In de vroege uren van 4 oktober bereikt RIR212, het eerste stuk deels met vrachtwagens aangevoerd en dan te voet, zonder beschietingen of verliezen haar Bereitschaftsstellung op de Broodseindehoogte. Het regiment rukt vervolgens op naar de posities die ze kreeg toegewezen. Ten zuiden van de kasteelvijver moet de 4. Kompagnie oprukken. Aan II./RIR212 worden de 11. en 12. Kompagnie als reservetroepen toegewezen. Hans maakte dus deel uit van de ondersteunende troepen tijdens de slag.

De aanval moet plaatsvinden na voorbereidende artilleriebeschietingen. Hans en zijn bataljon speelden in op het verrassingseffect. Drie bataljons van RIR212 rukken vanuit een aanvalspositie op. Door RIR212 in een vooruitgeschoven aanvalsstelling te plaatsen, moet ze in dichte aanvalsrijen het vijandelijke spervuur voor kunnen blijven. Eens de aanval van start gaat, is het cruciaal dat de aanvalstroepen goed aansluiten.

Hoewel het gebied sinds de Tweede Slag om Ieper in Duitse handen was, zou het op dit moment in geallieerde handen vallen. De Duitse verdediging was solide, maar de enorme verliezen aan manschappen en materiaal zouden ontwrichtend werken. De Duitse verdediging werd gebroken, maar niet zonder slag of stoot. De slag zou langs beide zijden een hoge tol eisen. Schattingen die oplopen tot 600 000 slachtoffers zijn geen uitzondering. Talloze jonge mannen verloren hun leven voor wat uiteindelijk zou resulteren in amper 8 km ‘winst’.

Volgens de Pruisische Verlieslijst die eind november 1917 in de krant verscheen, werd Peter samen met acht anderen uit Denemarken als vermist opgegeven. Hans Conrad zou een van de mannen zijn die het leven lieten tijdens de Höhensturm. Hij stierf op 4 oktober 1917.

Bronnen 2

ArkivDK
https://arkiv.dk/vis/5505255
Gebruikte bronnen
Von Stosch A., Das Königl. Preuß. 5. Garde-Regiment zu Fuß 1897-1918, Berlin, Verlag von Klasing & Co., 1930, p349.
Gebruikte bronnen