2nd Lt
John Albert McIntyre

Informatie over geboorte

Geboortejaar:
1894
Geboorteplaats:
Creswick, Victoria, Australië

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Creswick, Victoria, Australië
Beroep:
Kruidenier

Informatie legerdienst

Land:
Australië
Strijdmacht:
Australian Imperial Force
Rang:
Second Lieutenant
Eenheden:
 —  Australian Infantry, 22nd Bn. (Victoria)  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
04/10/1917
Doodsoorzaak:
Killed in action (K.I.A.)
Leeftijd:
23

Gedenkplaats

Onderscheidingen en medailles 2

British War Medal
Medaille
Victory Medal
Medaille

Points of interest 2

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats

Mijn verhaal

John McIntyre werd geboren in november 1894 te Clementston, Australië als zoon van Archibald Neal en Mary Jane McIntyre. Zijn vader overleed in 1912. John werkte als kruidenier voordat hij zich aanmeldde bij het leger in Wonthaggi, Australië op 6 februari 1915. Nadat hij de medische keuring doorstond werd hij toegewezen aan het 22ste Australische Infanterie Bataljon. In augustus 1915 vertrok John naar het Europese continent. Hij maakte een tussenstop in Gallipoli alvorens in Frankrijk aan te komen.

De dagen in aanloop naar de Höhensturm loste het bataljon het 4de af aan het front te Zonnebeke. De machinegeweren en sluipschutters werden in Molenaarelsthoek, in het zuidoosten van het kasteelpark opgesteld. De weeromstandigheden waren niet te onderschatten. Regenval zorgde ervoor dat de bodem nat en drassig werd. Daarnaast speelde het maanlicht op de nacht van 3 op 4 oktober een rol. Het was een duistere nacht met weinig licht. De aanvalstroepen werden naar voren geschoven, tot voorbij de eerste Jump-Off line.

Vlak voor het moment van de aanval, die voorzien was om 6 uur, is er ontmoeting tussen de Australische en Duitse troepen. Charles Bean schreef de Official History of Australia in the War of 1914 – 1918. Daarin bespreekt hij dit moment uitvoerig. De kasteelvijver vormt voor zowel het Duitse als het Australische leger een hindernis. Om de verbinding tussen oprukkende troepen te verzekeren, moet een peloton van de Australische 22ste Brigade daarom om de zuidoever van de vijver trekken om zo in verbinding te raken met het 25ste bataljon ten noorden ervan. Bean beschrijf in zijn Official History het moment waarop tweede luitenant McIntyre het leven verloor: “[…] die het peloton met een kompas de weg wees, schoot enkele Duitse soldaten neer met zijn revolver voordat hij zelf door het hoofd werd geschoten.” Enkele mannen van het 22ste bataljon keren uiteindelijk terug, in shock van wat ze hadden meegemaakt.

John Albert McIntyre overleed op 4 oktober 1917 in de vroege ochtend. Hij heeft geen gekende begraafplaats, de chaos van de fatale dag was immers groot. Er werd een herinneringskruis opgetrokken op het Aeroplane Military Cemetry te Ieper.

Meer informatie 1