Sjt
William Raby Walker

Informatie over geboorte

Geboortedatum:
10/10/1886
Geboorteplaats:
Collingwood, Tasman, Nieuw-Zeeland

Algemene Informatie

Laatst gekende woonplaats:
Triangle Valley, Pūponga, Tasman, Nieuw-Zeeland
Beroep:
Landbouwer
Geloof:
Presbyterian

Informatie legerdienst

Land:
Nieuw-Zeeland
Strijdmacht:
New Zealand Expeditionary Force
Rang:
Serjeant
Service nummer:
23/1861
Dienstneming datum:
16/10/1915
Dienstneming plaats:
Trentham, Wellington, Nieuw-Zeeland
Eenheden:
 —  Canterbury Regiment, 2nd Bn.  (Laatst gekende eenheid)

Informatie over overlijden

Datum van overlijden:
20/12/1917
Plaats van overlijden:
Cameron Covert, Zonnebeke, België
Doodsoorzaak:
Died of wounds (D.O.W.)
Leeftijd:
31

Onderscheidingen en medailles 3

Points of interest 4

#1 Geboorteplaats
#2 Laatst gekende woonplaats
#3 Dienstneming plaats
#4 Plaats van overlijden of oorspronkelijke begraafplaats

Mijn verhaal

William Raby Walker, een voormalig landbouwer, werd op 10 oktober 1917 geboren in Collingwood, Tasman, Nieuw-Zeeland. Hij was de zoon van James en Helen Walker. William meldde zich op 16 oktober 1915 in Trentham, Wellington, Nieuw-Zeeland. Hij diende als sergeant bij de 12de (Nelson) Compagnie, 2de Bataljon Canterbury Regiment, onderdeel van de 2de Nieuw-Zeelandse Brigade, van de Nieuw-Zeelandse Divisie.

In december 1917 was de Slag om Passendale voorbij, maar het front was nog steeds bezet. In de nacht van 15 op 16 december verplaatste het 2de Bataljon van Canterbury twee compagnieën van de ondersteuning in Polygonveld naar Cameron Covert waar ze de troepen aan het front aflosten. Twee andere compagnieën bleven ter ondersteuning in de buurt van Polygonveld. In de nacht van 18 op 19 december wisselden de compagnieën van positie. Nu hield de 12de (Nelson) compagnie de frontlinie tot de nacht van 22/23 december 1917.

William Raby Walker, 31 jaar oud, stierf aan zijn verwondingen op 20 december 1917. Serjeant Walker heeft geen bekend graf en wordt herdacht op paneel 3A van het Buttes New British Cemetery (N.Z.) Memorial, Polygon Wood. Hij ontving postuum een Distinguished Conduct Medal op 26 maart 1918. De verklaring luidt als volgt: "Wegens opvallende dapperheid en plichtsbesef toen hij het bevel voerde over een peloton in een geïsoleerde loopgraaf toen een groep van de vijand van ongeveer 50 man sterk een overval probeerde. Hij toonde grote tactische vaardigheid door een Lewis kanon op de bedreigde flank te richten, deze met een sectie bommenwerpers te dekken en de overvallers met enfiladevuur te treffen en hen te decimeren. Hij had al eerder opvallende moed en plichtsbesef getoond."

Bronnen 1

David Ferguson, The history of the Canterbury Regiment N.Z.E.F. : 1914-1919 (Auckland: Whitcombe and Tombs, 1921).
Gebruikte bronnen

Meer informatie 5